Argantreets frukt

Arganolje er en unik olje fra det marokkanske argantreet og er veldig potent som næringsstoff og fuktighetskrem for hud og hår. Takket være det høye innholdet av vitamin A, vitamin E, antioksidanter og omega 6-fettsyrer har den mange bruksområder. Arganolje kan brukes til å bekjempe betennelse i huden, og er derfor godt egnet til bruk på sensitiv eller skadet hud. Selv for personer uten store hud- eller hårproblemer er det en god idé å bruke oljen daglig. Alt for å holde huden usedvanlig glatt og fuktig, og håret skinnende og sunt.

Test av arganolje: Beste produkt 2024

ProduktVurdering
Loelle Arganolje 30 ml

loelle arganolje
Et riktig kvalitetsprodukt, förmodentlig den beste arganoljen jeg har testet. Føles kostbar når man kjenner på den.
Vurdering: ★★★★★
KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

Arganolje for ansikt og hud

Folk over hele verden har oppdaget de fantastiske effektene av marokkansk olje på huden. Den kan naturlig gi huden og ansiktet et løft, takket være oljens fuktighetsgivende og mykgjørende egenskaper. Arganolje blir raskt absorbert i huden, og etterlater ingen fet film. Husk at selv små mengder olje er nok til å gjøre stor innvirkning. Fordi oljen er så næringsrik, er det tilstrekkelig å kun bruke noen dråper om gangen. Men helst regelmessig. Gjør det til en god vane å bruke den daglig.

I vårt tørre og barske nordiske klima kan det være lurt å øke mengden noe om vinteren. Huden vår skriker etter ekstra fuktighet når det er kaldt. Samtidig som oljen har et høyt innhold av næringsstoffer, er den også veldig mild mot huden. Det går bra å bruke den i hele ansiktet, også rundt øynene. I sjeldne tilfeller har det blitt observert overfølsomhet overfor arganoljen hos nøtteallergikere. Hvis du er allergiker kan du for eksempel prøve å ha litt olje på håndleddet og påse at det ikke oppstår irritasjon.

Kviser

Mange hudprodukter kan forverre plager som kviser ved at man smører seg med olje og tetter porene i ansiktshuden. Med arganolje har man derimot kunnet konstatere at den har hjulpet personer som er rammet av kviser med å redusere sine plager, i alle fall i tilfeller der kvisene ikke har vært for alvorlige. Oljen har evnen til å berolige irritert hud og hjelpe helingsprosessen. Antioksidantene stimulerer skadede hudceller til å leges, og reduserer betennelse.

Eksem

Hvis du har eksem eller lignende hudtilstander med symptomer som kløe og/eller flassende hud, er det absolutt verdt å regelmessig smøre problemområdene dine med noen få dråper marokkansk olje. Eller det ”flytende gullet” som det også blir kalt. Vitamin E og fettsyrene i oljen fungerer som et middel mot irritasjon og tørrhet, samtidig som disse næringsstoffene hjelper kroppen med å reparere den skadede huden selv.

Sprekker

Arganolje kan brukes til å forbedre hudens elastisitet og dermed forhindre sprekker. Ved å regelmessig massere noen dråper olje på magen, hoftene, lårene og andre mulige problemområder, kan du forebygge og forhindre problemer med strekkmerker og sprekker. Under graviditet eller raske vektendringer kan dette være en god idé.

Forhindre alderstegn

Å holde huden fuktig er et velkjent knep for å forhindre synlig aldring. Takket være dens overflod av antioksidanter, er arganolje et flott alternativ til andre oljer og kremer mot aldring. Hvis du bare masserer en liten mengde olje i ansiktet, vil det få en helt annen glød. Påfør litt olje i ansiktet og nakken før du legger deg for å holde huden elastisk og rynkefri.

Arganolje kan også:

– Lege sprukne lepper og holde leppene myke og fuktige

– Brukes for å få sterke og sunne negler. Bare drypp litt olje på hver negl og gni forsiktig med fingeren over neglen og neglebåndet.

– Brukes til å behandle sprukne hæler og tørre føtter. Hvis hælene virkelig er sprukne og tørre, anbefales en litt større mengde olje. Massér grundig slik at huden absorberer oljen ordentlig. Et tips er å smøre føttene før leggetid og ta på et par sokker slik at oljen kan fungere hele natten.

Berolige solbrent hud. Smør deg med litt arganolje hvis du har blitt solbrent, den hjelper til med å berolige og helbrede huden. Arganolje kan også brukes før du soler deg for å holde huden sunn og mottakelig for en fin og jevn farge. Huden trenger også rikelig med fuktighet for å føle seg bra, og solen kan tørke den ut. Arganolje kan imidlertid ikke erstatte solkrem. Forsikre deg om at du også bruker en god solbeskyttelsesfaktor for å beskytte huden din!

Arganolje for hår og hodebunn

Et av arganoljens mange bruksområder er som erstatning for hårbalsam. Oljen er veldig gunstig for hår og hodebunn. Håret trenger vitamin E for å være sunt og friskt, og i arganolje er det rikelig. E-vitamin og antioksidanter gir næring til hårcellene og får dem til å produsere sterkt og sunt hår. Arganolje motvirker soppdannelse i huden og kan derfor også motvirke flass. Irritert hodebunn er et vanlig problem som ofte skyldes forskjellige samvirkende faktorer. I tillegg til å bekjempe flass, bidrar arganoljen til å mykgjøre og berolige hodebunnen.

I tillegg til at oljen stimulerer veksten av nytt og sunt hår, kan den brukes til å reparere slitt hår. Arganolje kan for eksempel hjelpe til med å gjenopprette hår som er slitt pga på grunn av farging eller annen lite skånsom behandling, og den kan også brukes til å behandle splittede hårtupper.

Bruk

Du kan benytte forskjellige metoder for å bruke arganolje i håret. En måte er å bruke den sammen med sjampo. Ved å blande noen dråper med din vanlige sjampo kan du gi håret ekstra næring mens du vasker det. Det fins sjampo som inneholder arganolje slik at du ikke trenger å tenke på doseringen, men får de positive effektene ”på kjøpet”.

Et annet og litt kraftigere alternativ er åt bruke arganoljen som balsam etter at du har vasket håret. På denne måten forblir flere av oljens næringsstoffer i håret etter vask, og de får en sjanse til å virke lengre. Ta noen dråper i hendene og fordel dem ved å gni hendene mot hverandre. Trekk deretter fingrene gjennom håret flere ganger, slik at oljen blir jevnt fordelt i hele hårets lengde. Forsikre deg om at du kommer helt ned i hodebunnen med oljen. Fordi oljen blir absorbert av håret og ikke ”kladder” hvis den brukes i tilstrekkelig mengde, trenger du ikke å skylle håret, men kan la oljen være i håret. Hva som er riktig mengde avhenger av mengden hår og hvor ”tørst” håret er etter fuktighet. For kort hår kan en veldig liten dråpe være tilstrekkelig, mens langt og tørt hår kan trenge mange dråper for best effekt.

En tredje metode for påføring av arganolje i håret er å lage en pakke. Dette er den desidert kraftigste måten å gi håret masse vitaminer og næringsstoffer på. Massér rikelig med olje inn i hodebunnen og i hele hårets lengde, helt ut i hårspissene, og pakk håret inn i et håndkle. La oljen gjerne arbeide over natten og neste morgen kan du vaske bort overflødig olje med din vanlige sjampo.

Et annet tips kan være å bruke litt olje for å fikse håret raskt og enkelt før du forlater hjemmet for dagen. En liten mengde olje kan brukes akkurat som hårmousse eller hårspray for å bli kvitt flekkete hår og gjøre det skinnende og glansfullt.

Bakgrunn

Argantreet

Arganträdet Arganolje kommer fra kjernen i små frukter som vokser på argantreet. Det som gjør argantreet så unikt, er at det vokser i et område som er fullstendig avgrenset til den sørvestlige delen av Marokko. Området er i dag beskyttet av UNESCO, takket være områdets unike kulturelle verdi. Fruktene, som har et hardt ytre skall, inneholder en til tre ”nøtter” eller kjerner omgitt av fruktkjøtt. Det er disse nøttene man vil ha. Selv i dag knuses nøtter for hånd i Marokko, fordi det simpelthen ikke kan gjøres like effektivt av maskiner. Dette er en veldig tidkrevende og møysommelig prosess, der nøttene blir malt og presset for den verdifulle oljen.

I Marokko brukes oljen også til matlaging. Forskjellen er at nøttene ristes først, noe man ikke gjør hvis oljen skal brukes til hud og hår. I Marokko har arganoljens fuktighetsgivende egenskaper vært kjent lenge, og den har tradisjonelt blitt brukt til behandling av sår og hudsykdommer. Den har for eksempel blitt brukt til å lindre kviser og kløe, samt mot tørr hud og tørt hår generelt.

Kjøpe arganolje

Arganolje kan kjøpes i både ren og fortynnet form som ingrediens i andre skjønnhetsprodukter. Selv om arganolje er inkludert i noen av dine andre produkter anbefaler vi naturligvis at du også kjøper ren arganolje for å få maksimalt utbytte av alle dens gode egenskaper. Arganoljen er å få kjøpt på forskjellige apotek, men kan også kjøpes i mer spesialiserte butikker på nettet. Vi anbefaler at du kjøper en kaldpresset olje da den inneholder mer av næringsstoffene enn varmpresset olje. En økologisk olje er også å foretrekke. Det er flere forskjellige merker å velge mellom. Vi anbefaler den velkjente og rimelige Crearome som er markedsledende i Norge.