Fiskeolje er rik på omega 3. Omega 3 er nødvendig for helsen vår og kan ikke produseres av kroppen, men må tilføres gjennom kostholdet. Den beste måten å få i seg omega 3 på er å ofte spise fet fisk som makrell, sild eller sardiner. Omega 3 finnes også i noen alger, vegetabilske oljer og nøtter. Hvis du for eksempel ikke klarer å spise fisk flere ganger i uken, kan det være et alternativ å innta kosttilskudd med omega 3 som et supplement. De mest effektive og til og med billigste tilskuddene av omega 3 er såkalt fiskeolje.

Fiskeolje best i test

Det beste kjøpet akkurat nå er Alpha Plus. Det er et rimelig produkt med en høy andel av omega 3. En viktig faktor å se etter når du kjøper fiskeolje, er hvor stor andel omega 3 produktet inneholder, da dette kan variere. Det kan være en god idé å velge et litt mer kjent merke fordi det er billigere alternativer hvor kvaliteten på oljen kan være dårlig.

KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

Omega 3 og omega 6

Omega 3 og Omega 6 er navnene på to typer flerumettet fett. Den viktigste fettsyren i omega 3 kalles alfa-linolensyre og i omega 6 kalles den linolsyre. Det er nødvendig at vi får i oss både omega 3 og omega 6 fettsyrer gjennom kostholdet. I motsetning til de andre fettene i kroppen, kan vi ikke lage disse selv av protein og karbohydrater.

Det flerumettede fettet er nødvendig for at vi skal kunne reparere og bygge opp celler. Omega 3 reduserer blodets levringsevne og reduserer dermed sannsynligheten for å rammes av blodpropp. Flerumettet fett reduserer også risikoen for hjerte- og karsykdommer.

fiskeolje

Hud og hår

Ved å spise tilskudd av fiskeolje kan du også få synlig sunnere hud og hår. Hvis man har mangel på essensielle fettsyrer i kroppen, er det lettere for fuktighet å slippe ut gjennom huden. Ved regelmessig å spise kosttilskudd holder du huden og hodebunnen fuktig fra innsiden. Noen ganger kan dette være en mer effektiv måte enn å påføre olje eller kremer direkte på huden. Studier har også vist at personer med problemer med eksem har vist store forbedringer etter at de begynte å spise tilskudd av fiskeolje. En flott grunn til at oljen er bra for huden, er dens evne til å redusere betennelse.

Hjertesykdom

Fiskeolje kan bidra til å redusere risikoen for hjerteproblemer. Kliniske studier viser at Omega 3 fettsyrer kan redusere kolesterolnivået og senke blodtrykket. Begge er viktige risikofaktorer for hjertet.

Angst og depresjon

Studier på rotter har vist at fiskeolje (takket være det høye innholdet av omega 3) kan anvendes til å kurere angst og depresjonsatferd. Kilde: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ejn.12406/abstract  De samme indikasjonene har vist seg å stemme også for mennesker. Det kan være veldig nyttig å gi barn tilskudd av oljen fra tidlig alder for å forhindre at de senere i livet rammes av problemer med angst og depresjon.

Kreft

Studier har vist at fiskeolje kan bidra til å forhindre forskjellige former for kreft, som tarm-, prostata- og brystkreft. Omega 3-fettsyrer hemmer sannsynligvis veksten av kreftceller. Fettsyrenes evne til å motvirke betennelse i kroppen kan også være gunstig for de som er rammet av sykdommen.

Fertilitet og graviditet

Det er klinisk bevist at tilskudd av fiskeolje kan øke fruktbarheten hos både kvinner og menn. DHA som ingrediens i omega 3-fettsyrer er et stoff som kan knyttes til fruktbarhet. Mangel på DHA har vist seg å være assosiert med infertilitet. Å spise tilskudd av fiskeolje øker derfor sjansen for å bli gravid. Hos menn kan tilskudd av DHA blant annet forbedre kvaliteten på sædcellene.

Det er også bevist at fiskeolje har fordeler også for gravide og til og med for barnet de bærer på. Som alltid anbefales det imidlertid at man oppsøker legen sin før man begynner å spise forskjellige kosttilskudd når man er gravid.

En annen olje som gir økt fruktbarhet er nattlysolj. Les mer om den her.

Flere bruksområder for fiskeolje

Fiskeolje har også vist seg å ha fordeler når det gjelder lindring og behandling av sykdommer og sykdommer som overvekt, ADHD, leddsmerter, betennelse, astma, diabetes og dårlig immunforsvar