MCT står for Medium Chain Triglycerides og er en form for mettet fett fullt av mange fordeler for kroppen vår. I dag mangler mange slikt fett, kanskje til en viss grad fordi vi har lært oss å unngå fett. Men faktisk er MCT-fett bra for oss, og vi bør få i oss disse i en god mengde hver dag.

MCT-fett består av middels lange fettsyrer, som kroppen raskt og enkelt kan forbruke som energi, og derfor lagres de ikke i kroppen slik lange fettsyrer gjør.

Vårt valg: Den beste MCT-oljen 2024

Vi anbefaler en MCT-olje utvunnet fra kokosnøttolje i stedet for palmeolje. Den beste MCT-oljen vi testet kommer fra Alpha Plus, og inneholder mange nyttige fettsyrer, laurinsyre og GMO-fri kokosnøttolje. Dette er en olje av høy kvalitet til en god pris.

KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

MCT-olje

Vektreduksjon og fettforbrenning

MCT-olje ser ut til å ha god effekt når det gjelder å forbrenne fett og opprettholde en stabil vekt, mange vitner til og med om at den kan brukes til å gå ned i vekt. Det er blant annet MCT-oljens evne til å øke metabolismen som får deg til å forbrenne flere kalorier. Studier viser at MCT-fett hjelper til med å opprettholde vekten på lang sikt sammenlignet med å spise såkalt LCT-fett i større grad. Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532160

Bekjemper bakterier, virus og sopp

MCT-olje er et naturlig antibiotikum som kan drepe skadelige bakterier og bidra til å balansere tarmfloraen i magen. I en tid hvor helsevesenet opplever økende problemer med antibiotikaresistens, kan MCT-olje være et interessant alternativ for fremtiden. MCT-olje kan for eksempel drepe visse typer bakterier som forårsaker sår hals, lungebetennelse, matforgiftning, urinveisinfeksjon og mer. Fordelen er at oljen samtidig skåner de mange gode bakteriene vi trenger å ha i magen. Laurinsyren i oljen kan også hindre visse typer virus i å spre seg.

MCT-olje i matlaging

MCT-olje er spesielt godt egnet for bruk i matlaging fordi den tåler veldig høye temperaturer, i motsetning til for eksempel noen typer olivenolje som ikke tåler så godt å bli varmet opp for mye. Oljen kan med fordel brukes i bakervarer, og til grillmat og fritering. Oljen har ingen lukt eller smak, noe som kan være en fordel i mange tilfeller.

Hva er forskjellen mellom MCT-olje og kokosnøttolje?

Kokosnøttolje inneholder også MCT-fett, men ikke i samme grad. MCT-oljen består av nesten hundre prosent MCT-fett, mens kokosnøttoljen også inneholder andre fettstoffer. En annen fordel med MCT-olje er at den inneholder alle typer tilgjengelige MCT-fettstoffer (det er fire), mens kokosnøttolje bare inneholder én. Siden det er vanskelig å få alle fire typer MCT-fett gjennom et vanlig kosthold, er tilskudd av MCT-olje et godt alternativ.


Les mer om fettsyrer

https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/f/fettsyrer.html

Mer nyttige oljer

Krillolje

Fiskeolje