Nattlys

Nattlysolje kommer fra planten Nattlys som har sin opprinnelse i Europa og Nord-Amerika. Nattlys er ganske vanlig i våre norske hager. Oljen utvunnet fra nattlysblomsten har lenge vært brukt til medisinske formål, for eksempel for å kurere hudproblemer og helbrede sår. Nattlysolje inneholder omega 6-essensielle fettsyrer som er nødvendige for kroppens velvære.

Nattlysolje er rik på omega-6 fett gammalinolensyre (GLA) og linolsyre. Begge disse fettsyrene er viktige komponenter i kroppens myelin som beskytter nervene og cellemembranene våre. For å føle seg bra, er det nødvendig at kroppen får tilskudd av disse fettsyrene gjennom kostholdet.

Vårt valg: Beste produkt 2024

Linfrøolje og nattlysolje fra Urtekram er et høykvalitetsprodukt som kombinerer de gode egenskapene til både nattlysolje og linfrøolje. Prisen på denne oljen er så god at du kan bruke den til både hudpleie, hårpleie og i maten uten å nøle.

KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

PMS og hormoner

Mange kvinner bruker nattlysolje som en naturlig kur mot PMS-problemer. Omega 6 fettsyre GLA er kjent for å stabilisere hormonfunksjonene i kroppen. Studier viser at bruk av nattlysolje hos kvinner med PMS gir gode resultater ved å redusere symptomer som hodepine, irritasjon, depresjon, tretthet, kviser og opplevelser av redusert tankeskarphet.

Bruk av nattlysolje ser også ut til å øke sjansene for å bli gravid. De essensielle fettsyrene bidrar til å eliminere overvekt og skaper en mulighet for en bedre hormonell balanse. Disse to faktorene kan gjøre kvinnen mer fruktbar og øke sjansen for en vellykket unnfangelse.

Økt fruktbarhet

Fruktbarheten i den vestlige verden synker jevnlig. Man mistenker at giftstoffer og utslipp i vårt nærmiljø er en medvirkende årsak. Omega-fettsyre GLA, som finnes i nattlysoljen, har vist seg å gjøre slimhinnene i livmoren friske igjen. Dette kan være en faktor som kan øke fruktbarheten hvis det har vært problemer tidligere. Fettsyrene i oljen har også en gunstig effekt på cellene i livmoren. Fettsyrene gjør at muskelvevet i livmoren lettere kan spenne seg og også slappe av. Sunne og sterke muskler der nede letter fødselen når det er tid for babyen å komme ut.

Nattlysolje for bedre hud

Nattlysolje har vist seg å være nyttig for de som lider av forskjellige hudtilstander som eksem og psoriasis. Ved å innta nattlysolje regelmessig, får man positive effekter på huden og kan motvirke synlige aldersrelaterte forandringer i huden, redusere irritasjonen og rødheten i huden, og få en fastere og mer elastisk hud. Man kan spise 1,5-2 ml av oljen per dag (følg alltid instruksjonene på pakningen for riktig dosering for det aktuelle produktet), helst delt inn i en dose om morgenen og en om kvelden for å virkelig gi huden effekt over tid. Det er også mulig å massere et tynt lag olje direkte på huden for også å gi næringen eksternt.

Friskere og sterkere hår

For å gi kroppen betingelser for å produsere sunt hår, er det mye som må være riktig. For eksempel må kroppen ha en god hormonell balanse. Et regelmessig inntak av nattlysolje kan hjelpe med den biten. Hårtap hos menn er ofte forårsaket av at hårsekkene påvirkes og krymper av et hormon som kalles DHT. DHT forkorter levetiden til hårsekkene og reduserer hårproduksjonen. Hos kvinner skyldes ofte hårtap stress, dårlig hormonbalanse eller giftstoffer som har kommet inn i kroppen. Tilskudd av GLA, som finnes i nattlysoljen, kan være en effektiv måte å motvirke alle de nevnte årsakene til håravfall på.

Tips: Se også for eksempel agurkurtolje eller sesamolje som også er rik på GLA.

Kjøpe nattlysolje

Nattlysolje (Evening Primrose Oil på engelsk) er tilgjengelig på apotek eller i helsekostbutikker. For eksempel anbefaler vi svensk Hälsokost, som selger smidig og billig på nettet. Sørg for å velge en kaldpresset nattlysolje. Under varmpressing forsvinner noen av de viktige næringsstoffene. Velg også et økologisk alternativ hvis det er tilgjengelig.

Videre lesning

Medical News Today http://www.medicalnewstoday.com/articles/263027.php (engelsk)

Aloha Magazine https://aloha.com/magazine/articles/5-benefits-of-evening-primrose-oil (engelsk)