Linfrøolje (eng. Flaxssed Oil) utvinnes fra linfrø som kommer fra linplanten. Det som gjør linfrøolje så nyttig er at den stort sett består av omega 3-fettsyrer. Omega 3 finnes også rikelig i fisk som mange allerede kjenner til. Derfor er linfrøolje spesielt bra for vegetarianere og veganere. Tradisjonelt har linfrø ofte bare blitt brukt som det er, for eksempel i brød og andre bakervarer. De siste årene har imidlertid stadig flere fått øynene opp for det nyttige innholdet, og linfrøolje har begynt å bli utvunnet i stadig større mengder.

Test: Beste produkt 2024

Denne oljen fra Biofood er den beste i testen vår. Ideell for behandling direkte på huden og i håret. Også flott å bruke i kostholdet for å få i seg alle næringsstoffene den inneholder. Denne oljen er økologisk og kaldpresset, og holder en høy kvalitet.

KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

Linfrøolje for håret

Det er to forskjellige måter å bruke linfrøolje på for å forbedre kvaliteten og styrken på håret. Den viktigste måten er ganske enkelt å legge linfrøolje til kostholdet. Ved å få i seg omega 3, som finnes i oljen, gir man kroppen den næringen som trengs for at den skal holde seg sunn, og også for å kunne produsere sterkt og sunt hår. De essensielle fettsyrene i linfrøoljen går inn i kroppen og gir hår og hårsekker den næringen de trenger for å fungere.

Den andre måten er å tilføre næringen direkte utenfra. Ved å bruke litt olje som hårbalsam, eller ved å bruke den som en innpakning for håret, kan man gi næring til hårets ytre. Oljen kan også få håret til å se mer blankt og sunt ut, da den gir mye fuktighet til tørt hår. Ved å behandle hodebunnen med linfrøoljen kan man også redusere forekomsten av flass da den gjør det vanskelig for flassoppene å feste seg til hodebunnen. Oljen virker også betennelsesdempende, noe som forhindrer håravfall.

Hvordan lager man en hårinnpakning med linfrøolje?

Å lage en nyttig hårinnpakning med linfrøolje er meget enkelt. Det kan være nok å bruke innpakning en gang per uke i en periode for å få synlige effekter på håret.

  1. Fukt håret med varmt vann i dusjen.
  2. Tørk håret med et håndkle, men bare så mye at det ikke drypper lenger og fortsatt er vått.
  3. Hell litt linfrøolje i håndflatene og massér den inn i hodebunnen.
  4. Gre deretter ut oljen i håret. Drypp litt ny olje på kammen nå og da hvis den blir tørr.
  5. Pakk et håndkle rundt håret ditt (gjerne et varmt håndkle). La virke i minst 15-20 minutter.
  6. Vask håret med en mild sjampo. Balsam er ikke nødvendig siden den allerede tilførte oljen har alt håret ditt trenger.

Tips: Tilsett gjerne en liten dråpe av en annen velduftende olje, for eksempel lavendelolje, for å gjøre opplevelsen mer spa-aktig.

Effekter på kroppen av å bruke linfrøolje i kostholdet

Hjernen

linfrøolje

Hjernen vår har et stort behov for tilgang til omega 3. Omega 3-fettsyrer er essensielle for hjernecellenes struktur og trivsel. Ved å tilsette linfrøolje til kostholdet sikrer man at hjernen og kroppens store behov for omega 3 blir oppfylt. Dagens kosthold gjør at det er mange som har et for lavt inntak av omega 3, ettersom kroppen prioriterer de viktigste delene først, mangel på omega 3. Det kan føre til problemer med for eksempel tynnende hår eller hudeksem, etc. Hvis mangelen blir større, kan den treffe hjernecellene, noe som er veldig alvorlig.

Siden linfrøolje også er betennelsesdempende, forhindrer den at betennelse får feste i hjernen. Betente hjerneceller er åpenbart en trussel mot ditt velvære og kan forårsake problemer som hodepine og følelse av slapphet, fordi hjernen rett og slett ikke kan fungere med full kapasitet.

Blodtrykk

Studier har vist at regelmessig inntak av linfrøolje kan forbedre situasjonen for personer som lider av høyt blodtrykk. Testpersoner som har gått på diett med jevnlig inntak av linfrøolje har kunnet vise markant lavere blodtrykk over tid.

Kilde: Mens fitness, 6 reasons to never neglect flax seed

Eksem

Eksem er vanligvis en allergisk reaksjon på kosthold eller kjemikalier av et eller annet slag (kjemikalier kan for eksempel være ingredienser i såpe eller andre skjønnhetsprodukter). Å spise essensielle fettsyrer forbedrer hudens elastisitet og oppbygging.

Cellulitter

Når vi eldes produseres det mindre kollagen i kroppen. Mangel på kollagen kan gi opphav til synlige cellulitter. Når det er mindre kollagen i huden, blir den tynnere. Når huden blir tynnere er cellulittene mer synlige fordi huden ikke kan skjule ujevnhetene i huden. Ved å spise linfrøolje stimuleres produksjonen av kollagen igjen.

Mageproblemer

Linfrøolje kan brukes til å kurere forstoppelse.  Forstoppelse kalles det når fordøyelsen og bevegelsen av avfallet i magen og tarmen går saktere enn normalt. Forstoppelse kan være ledsaget av problemer med gasser, ryggsmerter og tretthet, for å nevne noen eksempler. Ved å spise linfrøolje smører oljen tarmens vegger underveis gjennom fordøyelsessystemet og ut av kroppen. Dette letter transporten av avfall gjennom tarmen. Studier viser at linfrøolje kan være effektiv også mot diaré.

Det faktum at linfrøolje fremskynder transporten av avfall gjennom fordøyelsessystemet, gjør også at kroppen blir kvitt giftstoffer raskere. Siden giftstoffene blir transportert raskere, er det også mindre sannsynlig at de trenger lenger inn i kroppen. Man kan si at linfrøolje hjelper til med å rense kroppen. Samtidig gjør den at man mister litt ekstra dødvekt.

Kjøpe linfrøolje

lin

Linolje finnes i forskjellige helsekostbutikker. Det enkleste og billigste er å kjøpe den på nett. Sørg for å kjøpe en kaldpresset olje. Varmpressing av linfrø resulterer i at mange av næringsstoffene går tapt. Ikke glem å se etter et økologisk alternativ. Hvis du kjøper flytende linfrøolje må du huske på å oppbevare den kjølig, da den kan bli dårlig og harskne hvis den har stått fremme for lenge.

Videre lesning

Superfood Profiles http://superfoodprofiles.com/flaxseed-oil-strong-shiny-hair (engelsk)