Makadamianøtter

Makadamiaolje utvinnes fra makadamianøtter, som er kjent for sin rike smak og høye ernæringsmessige verdi. Makadamiaolje er rik på både enumettede og flerumettede fettsyrer. Disse fettsyrene er veldig bra for hjertet og kan senke kolesterolnivået i blodet. Oljen har rikelig med både omega 3 og omega 6 fettsyrer. Makadamiaolje er også veldig populær å bruke som hud- og hårpleieolje, da den er full av næringsstoffer og tas lett opp i huden uten å klebe.

Best i test 2024

Den beste makadamiaoljen vi har testet er Crearome Macadamia Oil Eko. Dette er en kaldpresset økologisk olje av god kvalitet, og til en veldig god pris. Denne oljen er god å ha i maten og også direkte på huden. Oljen smaker godt så det er ikke noen oppofrelse å absorbere antioksidantene og vitaminene den inneholder.

KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

makadamiaolje

Makadamiaolje for hud og ansikt

Makadamiaolje inneholder relativt uvanlige antioksidanter som kan ha en veldig stor effekt når de påføres huden vår. Disse antioksidantene finnes naturlig i kroppen vår, men ved å behandle med oljen på huden vår får den en eksponering den ellers ikke ville ha fått. Disse antioksidantene kan redusere oksidativt stress på huden vår, som kort sagt hjelper til med å forhindre rynker, aldersflekker og andre aldringstegn, og fremskynder helbredelse av skadet hud. Du kan bruke oljen som en daglig fuktighetskrem i ansiktet, bare massér inn noen dråper olje. Oljen blir lett absorbert slik at ansiktet ikke ser klamt ut. Oljen pleier heller ikke å tette porene, så for de fleste kan det være en god vane å smøre seg hver morgen eller kveld. Man kan også bruke oljen som fuktighetskrem for hele kroppen når man for eksempel kommer ut av dusjen.

Også bra å bruke rundt øynene. Den fukter og holder rynker unna. Fordi oljen tas opp så raskt, går det også bra å ha sminke på den. Oljen kan også brukes som ansiktsrens. Massér inn litt olje og skyll bare med vann, og også som sminkefjerner på en bomullspinne.

Makadamiaolje for håret

De samme antioksidantene i oljen som er bra for huden, er også bra for håret og hodebunnen . De virkerr nærende, stimulerende og fuktighetsgivende i hodebunnen. Hvis hodebunnen behandles regelmessig med oljen, forblir den sunn og hårsekkene kan produsere sterkt, sunt hår. Fettsyrene gjør at håret blir skinnende og de motvirker betennelse i hodebunnen, som kan føre til håravfall.

Oljen kan brukes som den er, eller med andre oljer eller balsam. Hvis du bruker oljen som den er, er det bare å massere noen dråper i hodebunnen. Begynn gjerne etter å ha dusjet, fordi oljen blir lettere bearbeidet hvis håret er litt vått. Da kan du ta en kam og gre ut oljen i resten av håret. Pakk deretter et håndkle rundt hodet slik at oljen kan virke i håret og hodebunnen i minst et kvarter, helst lenger. Hvis du vil, kan du sove med pakken for å eksponere håret lengre for fordelene med oljen.

Makadamiaolje i kostholdet

Akkurat som med nattlysolje er det ikke nok å bare behandle på overflaten for å få alle de gode egenskapene til makadamiaolje, du må også spise den. Som nevnt tidligere er oljen bra for kolesterolverdien og hjertet. Oljen kan også brukes av og til for å øke energien, makadamianøttene og -oljen er også stappfulle av energi. Du må imidlertid være forsiktig så du ikke bruker for mye, da det høye energiinnholdet også kan få deg til å gå opp i vekt hvis du spiser større mengder.

Antioksidantene i oljen hjelper også til med  å styrke vårt immunforsvar og holde sykdommer borte. Dessuten kan de hjelpe til med å drive gifter ut av kroppen, så å konsumere makadamiaolje kan gi en rensende effekt på hele kroppen.

Kjøpe makadamiaolje

Et tips er å passe på at du alltid kjøper en kaldpresset olje. Varmpresset er alltid et dårligere alternativ fordi ange av næringsstoffene går tapt ved varmpressing. Se gjerne etter et økologisk alternativ.

Videre lesning

Organic facts https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/macadamia-nut-oil.html (engelsk)