Tea tree olje

Tea tree olje er en allsidig og velprøvd olje som lenge har vært brukt til å behandle ulike hud- og helseproblemer. Oljen er hovedsakelig produsert i Australia, hvor den har sin opprinnelse.

Test av tea tree olje: Beste produkt 2024

Et ekte kvalitetsprodukt. Litt høyere i pris enn enkelte andre oljer, men likevel verdt hver krone.Gjør underverkre for hudproblemer som sopp, sår og arr m.m.

KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

Bakgrunn

Tea tree olje er en olje som utvinnes fra bladene til tea tree busken (Melaleuca Alternifolia). Australias urfolk antas å ha brukt disse bladene som medisin i århundrer for å behandle en rekke plager. Aboriginerne knuste bladene og inhalerte deres oljer for å kurere hoste og forkjølelse, eller la gjennomvått løv over huden for å helbrede sår og utslett.

Men det var først på 1920-tallet, da forskeren Athur Penfold skrev en rapport om de antibakterielle egenskapene til tea tree oljen, at resten av verden begynte å interessere seg for denne planten. Tea tree oljen er ganske sterk, så den bør brukes i små mengder eller blandes med andre oljer. Noen få er overfølsomme for oljen, så den bør brukes med forsiktighet i begynnelsen. Oljen skal også bare brukes utvortes da den er giftig å spise.

Bruk av tea tree olje

Nedenfor er noen eksempler på hva denne allsidige oljen kan brukes til.

Kviser

Treetreolje kan, takket være dens antiseptiske egenskaper (hemmer bakterier, sopp, parasitter og virus), brukes til å få bukt med problemer som kviser. Oljen dreper bakteriene som kan formere seg i huden og gi opphav til kviser. Man kan enten holde huden ren ved å dynke den med bomull med bare en eller noen få dråper tee-treetolje på, eller ved å bruke noen dråper av oljen i sin vanlige ansiktsvask, eller for eksempel i litt mildere olje som mandelolje, før man bruker den ved vask eller påføring i ansiktet.

Oljen kan brukes med regelmessighet, men det er viktig å bare bruke små mengder om gangen, da den er sterk og kan tørke ut huden på sikt. Selv om fet hud kan være en medvirkende årsak til kviser, kan det ha motsatt effekt hvis man tørker ut huden, da kjertlene kan reagere med å produsere enda mer olje. Derfor er det fordelaktig å bruke en fuktighetsgivende mild olje når man har vasket seg med tea tree olje for å sikre at huden holdes fuktig.

Neglesopp og fotsopp

Studier har vist at tea tree oljen kan være like effektiv til å kurere sopp i neglene som de tilsvarende medisinene som er tilgjengelige på apoteket. Bruk ren tea tree olje på neglene regelmessig (helst hver dag) i tre måneder, da vil soppen sakte men sikkert forsvinne. Vær forsiktig så du ikke berører den omkringliggende huden, da den ufortynnede oljen kan forårsake irritasjon.

Oljen er også effektiv mot fotsopp. For en mildest mulig behandling anbefaler vi å blande noen dråper tea tree olje i en spiseskje kokosnøttolje. Da kan du massere føttene med blandingen, helst før leggetid.

Munnsår

Siden oljen også kan hemme virus, kan den være effektiv i behandling av forkjølelsessår. Påfør litt olje med for eksempel en bomullspinne direkte på såret tre til fire ganger om dagen for effektiv behandling. Unngå å få oljen i munnen.

Hårpleie

Tea tree oljens antiseptiske egenskap gjør at den kan brukes til å behandle flass. Den brukes også til å behandle hårtap, da den kan ha en stimulerende effekt på hårsekkene. Bruk noen dråper i sjampoen, eller fortynn den med en annen hårpleieolje, for eksempel ricin- eller arganolje.

Sårbehandling

Behandle lette sår ved å dyppe en liten mengde olje, for eksempel med en bomullspinne på og rundt såroverflaten. Oljen gjør at såret leges raskere ved å holde bakterier og infeksjoner borte. Den kan også bidra til å helbrede arrvev raskere.

Soppinfeksjon

Soppinfeksjon i huden, for eksempel ringorm, går godt an å behandle med tea tree olje. Fortynn oljen i en annen olje, for eksempel omtrent 5 dråper i en spiseskje kokosnøttolje. Smør den ut over den berørte huden, gjenta flere ganger daglig.

Sopp i munnen eller tannpine

Som vi nevnte tidligere, bør tea tree olje ikke inntas, men den kan likevel brukes i moderate mengder i munnen uten at man får i seg farlige mengder. Den kan for eksempel lindre tannpine eller motvirke soppdannelse. Ta en dråpe olje i et glass varmt vann, gurgle og skyll en stund, og spytt deretter ut blandingen!

Eksem

Oljen kan også brukes til å lindre problemer med eksem. Tea tree olje holder bakterier som kan forverre situasjonen borte. Man bør imidlertid være forsiktig hvis man er overfølsom, noe som kan risikere å forverre eksemen. Begynn ned å teste deg selv med en ”stikkprøve” for å se at huden ikke reagerer negativt på oljen. Ved behandling av eksem bør tea tree oljen blandes med en mildere olje. Hell for eksempel noen dråper i en spiseskje jojobaolje og massér den ut over problemområdene.

Kjøpe tea tree olje

Tea tree olje er noen ganger inkludert i andre produkter og medisiner, men vi anbefaler likevel å kjøpe ren tea tree olje. På denne måten er det mulig å dosere den selv i riktig mengde avhengig av arten av problemet du vil behandle. Gitt de mange bruksområdene til oljen er det alltid godt å ha en flaske stående hjemme. Man vet aldri når man kan trenge litt tea tree olje. Oljen er kan kjøpes i detaljhandelen, på nett og i noen apotek.