Til tross for sitt navn er jojobaoljen egentlig ikke en olje, men en slags flytende voks som kommer fra frøene til jojobaplanten. Denne planten finnes i det sørvestlige USA og det nordlige Mexico. I ubehandlet form har oljen en gullgul farge og en nøtteaktig lukt. Behandlet jojobaolje er gjennomsiktig og luktfri.

Et unikt trekk ved jojobaolje er at dens struktur er veldig lik den talgen som naturlig produseres av våre egne hudkjertler. Risikoen for at huden blir irritert av oljen er liten fordi man bare tilfører noe som allerede er der naturlig. Derfor er oljen veldig godt egnet for bruk på huden. Siden jojobaolje er mer beslektet med voks enn med oljer, har den også fordelen av å ikke føles så fet eller klissete som andre oljer.

Jojobaolje er rik på næringsstoffer som er bra for hud og hår. Den inneholder E- og B-vitamin og viktige mineraler som sink, kobber og silisium.

Test Jojobaolje: De beste produktene 2020

ProduktVurdering
Rosenserien økologisk jojobaolje
100ml


Premium!
Dette er en virkelig luksuriøs olje som oser av kvalitet. Hvis du er forberedt på å betale for det absolutt beste, anbefaler jeg deg virkelig at du unner deg denne oljen. Den har det lille ekstra som slår alle andre alternativer.
Vurdering: ★★★★★
KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no
Loelle økologisk jojobaolje 100 ml

Mellanprisklass!
En fantastisk olje av god kvalitet. Absorberes raskt av huden. Du kan nesten føle på den rike teksturen på oljen at den er full av godbiter for huden.
Vurdering: ★★★★★
KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

Jojobaolje for hud og ansikt

Når vi vasker ansiktet forsvinner den naturlige talgen. Talg sørger for at huden ikke blir dehydrert, og derfor kan tap av talg føre til tørr hud. Huden er spesielt utsatt i vinterhalvåret, fordi den kalde og tørre luften raskt tørker ut huden. Når huden er dehydrert blir den utsatt og mer mottakelig for skadelige bakterier. Bakteriene leter nemlig konstant etter måter å trenge ned i huden på. Dette er bare en av grunnene til at du bør unngå tørr hud. Ved å smøre ansiktet med jojobaolje blir hudens naturlige beskyttelsesbarriere gjenopprettet. Jojobaolje (akkurat som for eksempel mandelolje) ligner veldig på hudens egen talg i sin struktur.

Gni noen dråper jojobaolje mellom håndflatene og masser den inn i ansiktet ditt. Påfør gjerne etter at du har vasket ansiktet for å gjenopprette den naturlige beskyttelsen. Det er en god idé å bruke noen få dråper ekstra når du oppholder deg utendørs for å forhindre tørrhet. Før du legger deg om kvelden kan du massere inn litt mer, ettersom det da ikke spiller noen rolle om du ser litt blank ut i ansiktet. Takket være det naturlige innholdet i oljen er det ingen risiko for overdosering. Ta heller litt for mye enn for lite, slik at huden din blir myk og elastisk.

Fet hud

Fet hud er et vanlig problem forårsaket av overaktivitet i kjertlene i huden. I tillegg til at det ser ubehagelig ut, kan det på lang sikt føre til hudormer eller kviser i ansiktet og hodebunnen. Selv om det høres utrolig ut kan man behandle den fete huden sin ved å regelmessig bruke jojobaolje på den. Siden jojobaoljen er så lik hudens naturlige talg vil kjertlene begynne å redusere sin egen produksjon av talg når de kjenner at det allerede er nok talg i huden. I tillegg virker jojobaoljen betennelseshemmende og motvirker utslett.

Kviser og hudormer

Jojobaolje kan brukes til å behandle hudormer og mer alvorlige hudproblemer som kviser. Akkurat som med fet hud, er en av grunnene til at kviser oppstår at talgkjertlene produserer for mye talg. Dette er spesielt vanlig i tenårene, men avtar for de fleste over tid. Men til det blir bedre er det ting du kan gjøre for å redusere problemene. Hudorm eller kviser oppstår når talgkjertelens åpning plugges igjen av talg og døde hudceller. Jojobaolje kan virke på ansiktshuden på flere måter for å forhindre at kviser oppstår. For det første trenger oljen gjennom åpningene i huden og hjelper til med å fjerne hudrester og fett som tetter igjen. For det andre har jojobaoljen antibakterielle egenskaper, som igjen hemmer veksten av bakterier i huden, og reduserer dermed risikoen for kviser.

Eksem og psoriasis

Jojobaolje er bevist effektiv som behandling av eksem og psoriasis. Oljen fukter den tørre huden og lindrer kløe, noe som gjør at huden kan få ro til å heles. Både eksem og psoriasis gjør huden tørr og sårbar for ytterligere angrep som bakterie- og soppinfeksjoner. Jojobaolje inneholder stoffer som hindrer så vel bakterier som sopp fra å feste seg i huden. Oljen er også rik på antioksidanter som kan hjelpe hudens immunforsvar.

Jojobaolje for hår og hodebunn

Hår faller av og erstattes naturlig hele tiden. Men hvis mer hår faller av enn det som erstattes, kan det føre til en fortynning av håret. Jojobaolje kan bidra til å redusere håravfallet ved å tilføre den næringen hårsekkene trenger for å produsere mer hår. Imidlertid må man være litt forsiktig med så man ikke tilfører for mye olje til hodebunnen. Overflod av olje risikerer å tette porene. Begynn med en dråpe og prøv den ut. Behandlingen bør gjøres gjentatte ganger, og hvis alt går bra kan du øke dosen etterpå.

Det er mange måter å bruke oljen i håret på. Vanligvis blander man noen dråper av den med sjampo eller balsam. Det anbefales imidlertid å tilsette oljen etter bruk av sjampo slik at så mye som mulig av oljen og næringsstoffene blir i håret etter dusjen. Egenskapene til håret kan være forskjellige fra person til person, og for noen kan det føles som håret blir litt fett av oljen, mens det blir bedre absorbert hos andre. Derfor er det svært individuelt hvor mye olje man bør bruke og hvor mye man trenger å skylle håret etterpå. Man bør begynne med noen få dråper og prøve seg frem til man vet hva som er riktig mengde.

Påføring av ufortynnet olje

Som en etterbehandling etter vask kan man enkelt påføre olje i håret ved å ta noen dråper i hendene, gni dem sammen for å spre oljen og varme den opp litt. Trekk deretter fingrene gjennom håret i hele hårets lengde, start noen centimeter fra hodebunnen og helt ut i tuppene for å forebygge splittede hårtupper.

En annen og mer effektiv måte å påføre oljen på er å varme opp en mindre mengde av oljen i en bolle i mikrobølgeovnen.

  1. Varm oljen i bare noen sekunder slik at oljen blir varm, ikke kokvarm.
  2. Dypp fingertuppene i oljen og trekk deretter fingrene gjennom håret. Start noen centimeter fra hodebunnen og trekk oljen gjennom håret i hele dets lengde, og pass på at hårtuppene er mettet med olje. Gjenta til alt håret er behandlet.
  3. Plassér plastdusjhette over håret ditt (eller bare litt plastfolie)
  4. Ta et varmt håndkle rundt plasten for å holde oljen varm. Dette gjør det lettere for oljen å trenge Jojobaolje kan også brukes for å gi volum til håret. Med litt jojobaolje i håret kan man få inntrykk av at håret er tykkere og fyldigere enn det egentlig er.

Bakgrunn jojobaolje


Jojobaolje blir utvunnet fra frøene til jojobaplanten

Urbefolkningen i Amerika brukte tidlig frøene til jojobaplanten til å behandle sår og mer. Men det var først på begynnelsen av 1970-tallet at jojobaolje begynte å bli produsert for bruk i kosmetiske produkter. Tidligere hadde kaskelottens fett blitt brukt i store mengder i forskjellige skjønnhetsprodukter, men da den ble utryddingstruet, trengtes et nytt alternativ. Jojobaoljen ble dette alternativet fordi den hadde lignende egenskaper, og var mild og passet godt til menneskelig hud. Samtidig var den mer nyttig enn hvalfettet.

Kjøpe jojobaolje

Jojobaolje kan kjøpes på ulike apotek, men vi foreslår også nedenfor hvor du kan kjøpe oljen direkte på nett. Kjøp alltid kaldpresset da den inneholder maksimalt med vitaminer og næringsstoffer. Det fins også økologiske alternativer du bør være på utkikk etter.