Sesamolje er kanskje en av de mindre kjente oljene for hud- og hårpleie. Men faktum er at det er en av de mest nyttige oljene for kroppen vår. Sesamolje blir utvunnet fra sesamfrø som vokser på en blomstrende plante som hovedsakelig finnes på det afrikanske kontinentet. Les mer om sesamplanten her.

Test av sesamolje: Beste produkt 2024

En økologisk olje av høy kvalitet fra velkjente Crearome. Du trenger ikke å lete mer, dette er det beste valget av sesamolje. Oljen føles like dyr som konkurrentenes, men prisen er lavere. Kaldpresset så vel som økologisk.

KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

Sesamolje for hud og ansikt

Sesamolje inneholder rikelig med sink. Siden sink er et av de viktigste mineralene for huden vår, er det en stor fordel hvis du kan tilføre et supplement av det til huden. Sink bidrar til åt øke hudens elastisitet noe som gjør den glattere og reduserer risikoen for at sprekker eller rynker skal oppstå. Sink kan også redusere forekomsten av aldersflekker og eliminere andre tegn på for tidlig aldring av huden.

Ved å smøre ansiktet sitt jevnlig med sesamolje, kan man dra nytte av sinkens nevnte gunstige egenskaper for huden. I tillegg danner oljen et beskyttende lag på huden som forhindrer partikler, giftstoffer og smuss, som hele tiden omgir oss, fra å trenge inn i porene og forårsake problemer for huden. Sesamolje kan også beskytte mot solens skadelige stråler. Den kan derfor utgjøre en god daglig beskyttelse. Hvis du imidlertid planlegger å være mye i solen anbefales en tradisjonell solbeskyttelse. Et tradisjonelt produkt er sterkere, og du har mer nøyaktig kontroll over solbeskyttelsesfaktoren. Sesamolje inneholder også kobber. Kobber er et mineral som kan virke betennelseshemmende i huden.

Vitaminrik  og fuktighetsgivende for huden

Linolsyren og fettsyrene i sesamolje gjør oljen veldig fuktighetsgivende for huden vår. Den er også rik på A-, B- og D-vitaminer. Vitaminene lar oljen hjelpe til med å lege sår og arr i huden raskere enn hvis den ikke blir behandlet. På grunn av disse gunstige egenskapene er sesamolje ofte en veldig vanlig ingrediens i forskjellige hudpleieprodukter. Men det er egentlig ingen grunn til å velge kunstige produkter for å dra nytte av sesamoljens egenskaper. Det er alltid bedre å smøre huden med den rene oljen. Ved å bruke ufortynnet olje får du maksimal nytte av sesamoljens egenskaper. Mens du beskytter huden din mot unødvendige kjemikalier som ofte tilsettes i skjønnhetsprodukter.

Sesamolje er relativt lettflytende i motsetning til ricinolje eller kokosnøttolje som er mindre egnet for massasje, men som ellers også har det høye vitamininnholdet til felles med sesamoljen. Sesamolje er dermed godt egnet til bruk som massasjeolje. Oljen trenger lett inn i porene i huden og virker fra innsiden for å stimulere blodsirkulasjonen, blant annet.

Påføre sesamolje på huden

En effektiv måte for å påføre oljen på huden er ved å smøre den våte huden etter å ha tatt en varm dusj. Oljen fukter deretter huden som ellers ville ha skreket etter fuktighet. Du kan smøre hele kroppen med oljen i stedet for å bruke hudkrem. Siden det tar litt tid før oljen er helt absorbert, kan  det være greit å vente noen minutter før du tar på deg klærne igjen. På denne måten kan du bruke rikelig med olje og deretter gi den tid til å bli ordentlig absorbert av porene. Etter å ha ventet 5-10 minutter, kan du massere huden litt lenger for å virkelig spre den siste oljen. Etterpå kan du også bade litt med et håndkle på huden. Håndkleet tar deretter opp de siste mulige oljerestene.

En annen måte å bruke sesamolje på er å smøre inn seg selv førman tar et bad. På denne måten trenger oljen inn i porene, og når man deretter legger seg i det varme vannet følger giftstoffer og rusk fra porene med oljen i vannet. På denne måten rengjør du hele huden din på en effektiv og behagelig måte.

Sesamolje for hår og hodebunn

Sesamolje kan blant annet gjennom sin høye penetreringsevne stimulere blodsirkulasjonen i hodebunnen og få den til å produsere hår raskere. Oljen trenger ganske enkelt inn i porene og hårsekkene i hodebunnen og stimulerer dem med sitt høye innhold av gunstige vitaminer og mineraler. Sesamolje kan brukes av personer som har mistet håret på grunn av stress. Oljen virker beroligende for huden og kan være den ekstra stimulansen hårsekkene trenger for å komme i gang med å produsere friskt, sterkt hår igjen. Sesamolje beskytter også håret mot skadelige solstråler på grunn av at det legger seg som en beskyttende film rundt hårstråene.

Sesamolje kan også brukes til å motvirke flass i håret og hodebunnen. Man kan massere oljen inn i hodebunnen ved hjelp av fingertuppene. Ved å la oljen være i håret hele natten gir man flasset en tøff utfordring. Hvis man bruker sesamolje i håret regelmessig i en måned eller mer, er man nesten garantert å bli kvitt flassproblemene.

Å tilføre sesamolje til håret kan være en fin måte for å motvirke skadene mange hårprodukter og fargestoffkjemikalier forårsaker. Sesamolje har evnen til åt reparere skadet hår, men kanskje viktigst en langsiktige evne til å gjøre at håret som vokser ut blir sterkere og sunnere. Oljen kan også brukes til å gi litt glans og styling til kjedelig tørt hår. Bare ta noen dråper mellom håndflatene, gni oljen ut og dra hendene gjennom håret.

Innpakning

For å gi hele håret en nyttig innpakning med sesamolje kan man bare massere litt olje inn i hodebunnen etter dusjing. Etterpå kan man ta litt mer olje i hendene og ved hjelp av fingrene ”gre” oljen langs hele hårets lengde. Deretter kan man pakke et håndkle rundt håret eller ta på en dusjhette slik at oljen blir i håret. Jo lenger den får virke, jo bedre, og ha gjerne ”pakken” på hele natten.

Kjøpe kaldpresset sesamolje

sesamolje

Vi anbefaler at du kjøper en kaldpresset sesamolje egnet for hud og hår. Kaldpresset olje inneholder mer av oljens naturlige fordeler enn varmpressede varianter. Sesamolje kan kjøpes på nett eller på enkelte apotek. Velg en olje av et kjent merke, for eksempel Crearome. Å velge et trygt merke garanterer at du får den beste kvaliteten på oljen. Økologisk olje er alltid å foretrekke.

Mer nyttige oljer

Tindvedfruktolje 

Neemolje