Mandeltrets blomst

Mandelolje er, som navnet tilsier, olje som er presset ut av mandelen. Det er to typer mandelolje:

Bittermandelolje kommer fra den bitre mandelen og inneholder stoffet amygdalin som kan utvikle hydrogencyanid etter inntak. Dette er et giftig stoff som kan være dødelig, om enn i veldig store mengder.

Søtmandelolje kommer fra den spiselige søte mandelen som dyrkes i stor skala på grunn av dens søte smak og store innhold av næringsstoffer.

Selv om den bitre mandeloljen har noen medisinske funksjoner anbefaler vi å bruke søt mandelolje også til utvortes bruk. Bare for å være på den sikre siden slik at du ikke utsetter deg for muligheten for å bli forgiftet.

Mandeloljen inneholder store mengder vitamin E, enumettede fettsyrer, protein, kalium og sinksom gjør at den er nyttig både for hud og hår, såvel som for hjertet.

Test mandelolje: Beste produkt 2024

ProduktVurdering
Loelle mandelolje 100ml

En fantastisk olje av høyeste kvalitet i det litt dyrere segmentet. Oljen oser av kvalitet, og det kan absolutt være verdt å betale litt ekstra for dette premiumproduktet.
Vurdering ★★★★★
KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no
Crearome mandelolje 100ml

Min personlige favoritt. En mandelolje av høy kvalitet til en veldig lav pris. Den blir raskt absorbert i huden og kleber ikke. Lukter litt mer nøtteaktig enn oljer av andre fabrikater jeg har testet.
Vurdering ★★★★☆
KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

Mandelolje for hud og ansikt

Mandeloljen er en mild og skånsom olje som er svært godt egnet for bruk direkte på huden. Fordi den er så mild og ikke-irriterende blir den ofte brukt som babyolje. Huden til spebarn og småbarn er følsom og bør ikke utsettes for sterke stoffer. Men akkurat som med arganolje må du se opp for eventuell nøtteallergi. Kroppen kan reagere på mandlene hvis man er følsom for disse.

Anbefalte bruksområder for mandelolje inkluderer:

Fjerne mørke ringer under øynene

Mandelolje kan gjøre underverker for mørke ringer og poser under øynene. Gjør det til en vane å smøre området under øynene hver kveld før du legger deg. Du vil se synlige resultater allerede etter to uker.

Behandle rød og solbrent hud

Hud som har blitt brent av solen kan lindres ved hjelp av mandelolje. Et tips er også at en for sterk brunfarge kan blekes med mandelolje, honning og litt sitronsaft. Bland en teskje honning med noen dråper mandelolje og sitronsaft, og massér blandingen inn i ansiktet. La den virke i omtrent en time og vask den deretter av.

Behandle trenings- og muskelsmerter

Dette er et av de tradisjonelle bruksområdene for oljen. Massér mandeloljen over de trette og verkende musklene. Halve hemmeligheten er selvfølgelig massasjen i seg selv, men det protein- og vitaminrike innholdet i mandeloljen gjør også sitt for at musklene skal føles bra igjen. Varm oljen først for best og jevnest resultat. Dette kan du for eksempel gjøre ved å helle litt olje i en skål og kjøre den i mikrobølgeovnen til den blir passe varm.

Motvirke strekkmerker ved graviditet

Strekkmerker under graviditet kan skyldes forskjellige ting. Noen av problemene kan ikke løses, de kan for eksempel ha med arv å gjøre. Noen mennesker kan ganske enkelt få strekkmerker av genetiske årsker. Men det er også ting du kan gjøre for å motvirke at disse sprekkene i huden oppstår. Ved å holde magen og kroppen din fuktet med mandelolje gir du huden din de best mulige betingelsene for å takle det store stresset et svangerskap kan medføre. Tørr hud er skjør, fuktet hud er mer elastisk og tilpasningsdyktig til for eksempel en voksende gravid mage. Sprekker kan også forekomme på brystene og andre steder på kroppen, så sørg for å holde hele kroppen fuktet gjennom hele graviditeten.

Motvirke hudens alderstegn

At huden eldes er kanskje mest tydelig i ansiktet, og skyldes blant annet at kollagenet i huden brytes ned, men prosessen er også sterkt påvirket av ytre faktorer som solens stråler og generell dehydrering. Mandelolje kan bidra til å motvirke aldring av huden gjennom sitt rike innhold av vitamin E. Vitamin E er en kraftig antioksidant som reparerer skader som oppstår i hudens kollagenlag. Regelmessig bruk av mandelolje i ansiktet forhindrer også at huden blir tørr, noe som kan være en viktig årsak til rynker. Varm noen dråper olje mellom håndflatene og massér den lett i ansiktet. Gjør det til en daglig vane så vil du merke resultater i form av en mer sunn og elastisk hud.

Mandelolje som babyolje

Fordi mandeloljen er så mild og ikke-allergen, er den ideell for bruk på babyens følsomme hud. Selv om det er uvanlig kan mandeloljen, som tidligere nevnt, forårsake en reaksjon hos noen nøtteallergikere. Man bør derfor utvise forsiktighet i begynnelsen. Prøv med bare litt olje på babyens hud til å begynne med for å være helt sikker på at det ikke oppståe noen hudirritasjon. Mandeloljen er egnet for bruk på babyens hud etter bading for å holde den fuktig. Oljen tas lett opp i huden og kleber ikke.

Mandelolje for underlivet

Siden mandeloljen er så mild og naturlig skånsom, er den utmerket å bruke til å vaske underlivet. Den er imidlertid ganske fettholdig så man bør huske på at den kan være vanskelig å ”fjerne” umiddelbart, men hvis det ikke forstyrrer så er det ingen fare å la den være. Mandelolje kan også brukes som et naturlig glidemiddel.

Kviser

Huden produserer naturlig talg for beskyttelse og fuktighet. Hos noen produseres det imidlertid for mye talg i ansiktet, noe som innebærer risiko for at porene i huden plugges igjen. Dette kan forårsake kviser. Å smøre seg med en naturlig olje som mandelolje kan føre til at hudens egen talgproduksjon stopper litt opp. På lang sikt kan redusert talgproduksjon gjøre en tydelig forskjell i form av et renere ansikt og færre kviser. Mandeloljen hjelper også til med å løse opp talg som samler seg inne i porene hvor den også skyller bort talg og rusk i form av døde hudceller og andre urenheter.

Neglebånd og negler

En forutsetning for fine negler er velstelte neglebånd. Fuktede neglebånd gir sterke og sunne negler og hjelper dem med å vokse seg lange. Gni litt mandelolje over neglebåndene og neglene med en finger, med regelmessig bruk vil du helt sikkert se resultater.

Mandelolje for hodebunn og hår

Akkurat som mandeloljen kan gjøre underverker for huden din, kan den også fgjør det or hodebunnen og håret ditt, uavhengig av om det er håret på hodet eller dine øyenbryn og øyevipper.

Hodebunn

Mandeloljen er rik på magnesium, hvis det oppstår mangel på magnesium i kroppen kan det føre til håravfall. Sink og kalsium er også nødvendig for at håret skal holde seg sunt. I tilfelle mangel på disse stoffene, kan håravfall og tynnere hår forekomme. Disse mineralene finnes også i mengder i mandeloljen. For varig effekt bør hodebunnen behandles regelmessig med mandelolje. Behandlingen gjøres ved at du varmer en spiseskje olje og masserer den forsiktig inn i hodebunnen etter dusjing eller bading. Det er best å la den fungere over natten.

Hår

Det er ikke bare hodebunnen og hårsekkene som kan dra nytte av mandeloljens næringsgivende egenskaper. Selv håret trenger ofte ekstra fuktighet og næring for å holde seg friskt. Kjertlene i huden produserer naturlig olje som beskytter håret og forhindrer at det tørker ut. Men ofte er den naturlige beskyttelsen ikke nok. For når du vasker håret forsvinner mye av den naturlige oljen og det tar tid før kroppen erstatter den. Det er også tørt i luften slik at fuktighetsbehovet er enda større.

Tørt hår produserer sprøtt hår som lett brekker og deler seg i toppene. Påfør oljen når du vasker håret, da er behovet størst. Tørk håret med et håndkle for å fjerne overflødig vann. Gni deretter litt olje mellom håndflatene for å varme den opp og spre den litt ut. Trekk deretter fingrene gjennom håret, langs hele hårets lengde, for å fordele oljen jevnt gjennom hele håret. Gjenta til alt håret har fått en passe mengde olje. La deretter håret lufttørke. I tillegg til å fukte håret gir denne behandlingen håret en fin glans og gjør at det blir lettere å håndtere og mindre sammenfiltret.

Øyevipper og øyenbryn

Mandelolje kan med fordel brukes for å få lange og sunne øyevipper. Selv øyenbrynene har godt av en langvarig behandling med mandelolje. Oljen påføres enklest ved hjelp av en mascara-børste. Dypp børsten i litt olje og trekk børsten langs hårets lengde. Oljen gir hårsekkene den næringen de trenger for å produsere sterkt og sunt hår, og de eksisterende hårstrengene får en fin glans og volum.

Kjøpe mandelolje

mandelolje

Mandelolje kan kjøpes på apotek i en av de større apotekkjedene. Vi anbefaler at du velger en kaldpresset olje da flere av oljens næringsstoffer blir beholdt under kaldpressingen sammenlignet med varmpresset olje.

Det er forskjellige merker å velge mellom, for eksempel kjente kvaliutetsmerker som Crearome, Loelle eller Weleda.