Fiskeleverolje er en betegnelse på en næringsrik olje utvunnet fra fiskens lever. Det er uvanlig at dette kosttilskuddet kommer fra noe annet enn torsk. Med andre ord er det vanligvis toreskeleverolje det er snakk om når man nevner fiskeleverolje. Torskeleverolje eller tran er rik på A- og D-vitamin og omega 3.

Den beste fiskeleveroljen 2024

Den beste fiskeleveroljen vi har testet er fremdeles Møllers Tran. Møllers Tran er et kjent produkt som har eksistert i lang tid, og det er gode grunner til det. Dette produktet er laget bare på norsk fisk, og kun på fisk fanget i områder som har bærekraftige fiskebestander.

Møllers Tran er veldig rik på vitamin A, D og E, akkurat som en god fiskeleverolje skal være. En ting vi liker med Møllers Tran er faktisk hvor godt og sunt den smaker. Denne oljen er smakssatt med sitron, som føles veldig friskt.

KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

fiskeleverolje

Trenger man virkelig kosttilskudd av fiskeleverolje?

Kroppen trenger en god balanse av forskjellige fettstoffer. I dag har de fleste for lavt nivå av omega 3 i kroppen. For å få i seg nok omega 3 er det aller best å spise fersk fisk et par ganger i uken. Hvis du ikke har muligheten til å spise så mye fisk, kan det være en god ide å supplere med fiskeleverolje i kosttilskuddsform.
Imidlertid bør gravide, astmatikere og folk som bruker medisin mot høyt blodtrykk, konsultere lege før man begynner med fiskeleverolje i form av kosttilskudd. Oljen kan nemlig virke blodfortynnende.

Omega 3

fiskeleverolje

Noe av det som gjør at fiskelever er et så bra kosttilskudd er at den er så rik på den gunstige fettsyren omega 3. Omega 3 er naturlig betennelsesdempende og kan derfor brukes til å behandle eller lindre ledd- og hjerteproblemer, eller til og med depresjon. Mye av kostholdet vårt i dag inneholder omega 6. Omega 6 er ikke skadelig i seg selv, men det er viktig å balansere disse fettene. Hvis du har altfor mye omega 6 i kroppen i forhold til omega 3, er dette skadelig. Ved å innta omega 3 kan du justere kroppsfettbalansen til det bedre. Symptomer på en overdreven andel omega 6 i kroppen kan for eksempel være angst, høyt kolesterol, betennelse i tarmen m.m. På lang sikt antas det at overskuddet kan forårsake både ADHD og kreft.

Se også linfrøolje, som er rik på omega 3.

Fordeler med å spise fiskeleverolje

Hjernen

Hjernefunksjonene våre kan dra nytte av et tilskudd av fiskeleverolje. Omega 3 fettsyren i oljen er i aller høyeste grad en nødvendig komponent i en velfungerende hjerne. Mens fiskeleverolje kan bidra til å holde hjernen skjerpet, kan den på sikt også motvirke sykdommer. Alzheimers er et eksempel på en hjernesykdom som man i studier har kunnet redusere risikoen for å bli rammet av.

Diabetes

Fiskeleverolje inneholder essensielle fettsyrer som kan være i stand til å kontrollere betennelse og blodsukkernivå. Studier har vist at ved å gi tilskudd av fiskeleverolje og vitamin D i et spedbarns første leveår, kan risikoen reduseres for at den enkelte kommer til å lide av diabetes senere i livet.

Kilde https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14668274

Tillskudd av A- og D-vitamin

Den beste måten å få i seg D-vitamin er ved å oppholde seg ute i solen. Det viktige vitaminet blir da absorbert gjennom huden. Men for oss som bor i et land der solen ikke alltid er tilgjengelig, kan det være greit å tilføre vitaminet på en annen måte. D-vitamin bygger et sunt skjelett, og det støtter også mange av funksjonene i cellene våre. Mangel på D-vitamin kan gjøreat cellene våre har vanskeligere for å reparere og fornye seg selv, noe som kan gjøre oss lettere syke. For eksempel kan de med vitamin D-mangel oppleve tretthet, angst, nedsatt sexlyst og infertilitet for å nevne noen eksempler.

A-vitamin er en viktig antioksidant som reduserer det såkalte oksidative stresset i kroppen forårsaket av frie radikaler. Ved å innta antioksidanter reduserer man risikoen for å få betennelse. Ved å ta fiskeleverolje regelmessig, kan man unngå å bli påvirket av vitamin A-mangel og dermed redusere risikoen for å bli rammet av visse øyesykdommer og kreft, samtidig som produksjonen av viktige hormoner i kroppen stimuleres.