Lavendelolje er en eterisk olje produsert ved dampdestillasjon av lavendelblomster. Oljen har en beroligende effekt og kan brukes til å redusere stress, lindre hodepine og for å avhjelpe søvnproblemer. Den har også en helbredende effekt på huden og brukes til å lege sår, eksem, psoriasis og kviser m.m. I tillegg er den full av antioksidanter som blant annet kan bremse hudens aldringMan kan ikke bruke den rene oljen direkte på huden, da den er for sterk til det. Man kan enten kjøpe en olje med lavendelolje som en bestanddel, eller kjøpe ren lavendelolje og fortynne den selv med litt annen olje.

Vårt valg: Beste produkt

Lavendelolje fra Booming Bob er den beste lavendeloljen i vår test. Denne oljen lukter godt og er en ren eterisk olje av høy kvalitet. Den er veldig tørr og rekker derfor lenge. For behandling i hud eller hår kan du blande ut noen dråper i en vegetabilsk olje.

KLIKK HER for å se tilbudet på bodystore.no

Helbrede skadet hud

Fordi oljen er antibakteriell og soppdrepende, kan du påskynde helingen ved å smøre et tynt lag på sår, skrammer, hevelser, etc. Hvis man har kjøpt ren ufortynnet lavendelolje, blander man den i forholdet 1: 5 med for eksempel kokosnøttolje. Man kan gjøre denne blandingen enda mer effektiv ved å ha i noen dråper tea tree olje, som også har veldig kraftige egenskaper for å helbrede sår.

Hodepine

Medisinske studier viser at man kan lindre eller fjerne hodepine ved å inhalere lavendelolje i 15 minutter. Les mer om studien: Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial. Man kan bruke en aromalampe eller bare helle kokende vann i et glass eller en keramisk skål og ha i noen dråper ufortynnet olje for å få i seg dampen.

Søvnproblemer

De avslappende og beroligende egenskapene til lavendelolje kan hjelpe mot søvnproblemer, eller bare få deg til å føle deg mer avslappet og sovne raskere. Studier viser gode resultater for lavendelolje som et middel til å sove bedre. En måte å bruke oljen på er å smøre den på brystet, overkroppen og nakken før du legger deg. Du kan også ta et bad med lavendelolje før sengetid for å få kroppen til å slappe av.

Kviser

Lavendelolje sies å være en av de mest effektive oljene i behandlingen av kviser. Oljen fungerer på en rekke måter. For det første er den antibakteriell, noe som betyr at ved å påføre en liten mengde av den på huden, får ikke bakteriene i problemhuden noen sjanse til å bli bundet og vokse inne i kvisene. Når du har oljen på huden, kan kroppen også regulere produksjonen av sin egen talg. Fordi for mye talg øker risikoen for at porene tettes igjen, fører oljens beroligende effekt på talgproduksjonen til at færre kviser oppstår. Lavendelolje kan også hjelpe til med å helbrede arr etter kviser, da den stimulerer huden til å regenereres og holder bakterier borte.

Smertelindring

Lavendelolje virker smertelindrende på kroppen. Derfor er det en god idé å bruke lavendelolje i massasjeolje. Ved å massere oljen over kroppen på steder der du har vondt, kan oljen trenge gjennom huden og virke mot smerten. Spente muskler blir avslappede, og smerter som revmatisme, forstuinger, ryggsmerter og leddsmerter kan lindres. Du kan også kombinere massasjen med å inhalere oljen for å få maksimal effekt. Du kan bruke en aromalampe eller bare helle litt kokende vann i en bolle og ha i noen dråper av den ufortynnede oljen for deretter å inhalere den.

For sunnere hår og hodebunn

Lavendelolje har vist seg å være veldig effektiv mot lus. Oljen dreper effektivt lusene og eggene deres. Oljen er også god for hodebunnen og kan ha effekt på håravfall. Ved å massere lavendelolje i hodebunnen, beroliger du den og gir den muligheten til å produsere mer sunt hår. Siden den dreper bakterier og sopp, gir den en forutsetning for et gunstigere miljø for hårsekkene i hodebunnen. Oljen anbefales derfor noen ganger til menn som et forebyggende tiltak mot skallethet.

Kjøpe lavendelolje

Oljen finner du enklest og billigst i enhver helsekost- eller skjønnhetsbutikk på nettet. Den finnes også på apoteket. Det er viktig å tenke på at når du kjøper oljen at du velger en kaldpresset versjon. Mye av næringsstoffene forsvinner nemlig når man varmpresser olje. Du kan også velge et økologisk alternativ.

Videre lesning

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/ (engelsk)